tisdag 15 december 2009

Viktig kulturdebatt i riksdagen

Jag är verkligen nöjd med debatten i riksdagen om kulturbudgeten och propositionen Tid för kultur. Det visade än en gång att det är en enig alliansregering som står mot en splittrad vänster.
Vi föreslår till exempel en fördubbling av skapande skola totalt 112 miljoner per år. Vänstern är splittrad.
Vi föreslår en fortsättning av Framtidens kultur genom en kulturbrygga av totalt 25 miljoner per år. Vänstern är splittrad.
Vi föreslår en tydlig regional och lokal påverkan på det nationella stödet till kulturen runt om i landet, den sk portföljmodellen. Vänstern är splittrad.

Tydligast var ändå att de kritiserade oss med temat för lite, för sent och allt är fel men har inga egna ideér och ingen gemensam politik.
Vår moderata kulturminister är en garant för en kulturpolitik som står för förnyelse och förändring när vi närmar oss 2010. Att dessutom lyckas med att förstärka budgeten för kulturen trots den tuffa lågkonjuktur vi är mitt inne i är oerhört bra gjort.
Som ni säkert vet så sänktes budgeten under den förra lågkonjukturen med 11 %, under en socialdemokratisk kulturminister.

Två saker jag vill nämna speciellt från debatten. Det första är området aspektpolitik. Det är viktigt att vi understryker att kulturen har ett egenvärde och ska stå fri men samtidigt att vi tydligt lyfter in vad kulturen betyder i samhället. Både för tillväxt,näringsliv,arbetsmiljö och hälsa. Vi satsar pengar och ger tydliga uppdrag till bl.a kulturrådet för fortsatt utvecklingsarbete.
Mitt arbete med kultur och hälsa har visat att det finns ett oerhört stort intresse och kunskap inom detta område inte minst inom forskningen. Även inom det regionala arbete med tillväxt har den kreativa näringen en viktig roll att spela.

Jag vill även nämna att riksdagen gjorde ett tillkännagivande till regeringen om hyressättningen av kulturfastigheter - ett efterlängtat beslut. Jag har lett arbetsgruppen som utrett denna fråga och är väldigt nöjd med att vi fick ett enigt utskott och nu en enig riksdag att ställa sig bakom gruppens förslag. Nu ligger frågan hos regeringen att hitta lösningar. Vi har pekat ut möjliga vägar att gå.

Anne Marie Brodén
Riksdagsledamot för Halland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar