torsdag 31 december 2009

Ett gott nytt kulturdecennium tillönskas!

Några skälvande timmar kvar på tvåtusentalets första decennium och funderingarna är både tillbakablickande och framåtsyftande. Med betoning på framåtsyftande då det kommande året på många sätt kommer att vara avgörande.

Min absoluta känsla är att alliansregeringen har gjort skillnad för kulturpolitiken. Från att ha varit en avfjärmad satellit på den politiska stjärnkartan har kulturen börjat sin resa till att vara den stjärna som drar så mycket annat kring sin bana. En placering kulturen har haft hela tiden men som förnekats och inte tagits tillvara.

De senaste årens ständigt pågående kulturdebatt som initierats i samband med tillsättandet av kulturutredningen har varit mycket intressant att följa och delta i. Kultur är inte längre bara en fråga för kultureliten, även om många av dem som anser sig vara en del av denna "elit" tycker illa vara, och det är en befrielse och en förutsättning för kulturens fortsatta resa till välfärdens kärna.

Kulturen behöver en mandatperiod till minst) med en alliansregeringen för att den goda utveckling som kommit igång ska få fortsätta. Skoleleverna behöver blanda in kreativitet i sitt lärande så som är möjligt med Skapande skola, ledande kommun- och landstingspolitiker behöver lära sig förhandla om kulturpolitiska prioriteringar med staten så som kommer att ske med den sk portföljmodellen. Fler mäklarfunktioner mellan kultur och näringsliv är endast möjligt med en alliansledning av detta land.

Förhoppningsvis kommer 2010 innebära att allt fler se kulturens potential och den beröringsrädsla, som fortfarande finns mellan kulturen och andra delar av samhället, kommer blekna bort. Blekna bort såsom minnet av 2009 alldeles snart kommer att göra!
Gott Nytt År!

Cecilia Magnusson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar