söndag 28 mars 2010
Kulturläsning i veckans Svensk Tidskrift
- Vad är kvalitet i kulturen, undrar Mats Johansson, efter en kulturdebatt på ABF.
http://www.svensktidskrift.se/?p=4403
- Den brittiska public service-jätten BBC med 23 000 anställda har signalerat nedskärningar och nytänkande. Imperiebyggandet ska överges till förmån för en innehållslig och kvalitativ uppstramning, rapporterar Carl Otto Werkelid från London.
http://www.svensktidskrift.se/?p=4385
- Omslaget till boken om högerpolitikern och talmannen Martin Skoglund, skriven av redaktören Gunnar Henrikson, pryds av en svartvit bild med en glad äldre herre hållandes ett mindre föl. Det säger väldigt mycket om Martin Skoglund, den siste bondepolitikern, enligt Hans Wallmark.
http://www.svensktidskrift.se/?p=4350
Mats Johansson
fredag 26 mars 2010
Ny ps-modell behövs
Så fick även jag och Leif Pagrotsky en stund för att träta om vem som ska styra public service. Eftersom jag vill ändra det nuvarande partipolitiska fördelningssystemet av ordförande- och styrelseposter, med rötter i 1900-talets korporativa ordning, föreslog jag en ny modell som ska bidra till professionalisering och avpartifiering av ägarstiftelsen och styrelserna. Medan Pagrotsky försvarade utnämningen av partikamraten Lars Engqvist och angrep Agneta Dreber för att vara Timbrolakej.
Till slut tvingades dock även han instämma i mitt förslag om överläggningar efter valet i syfte att ta fram ett nytt system.Det är ingen stor fråga för mänskligheten men ändå principiellt viktig för oss som vill bryta med gamla sossetänk.
Debatten uppmärksammades även av radiomagasinet "Medierna" (P1):
http://sverigesradio.se/webbradio/webbradio.asp?type=broadcast&Id=2280880&BroadcastDate=&IsBlock=
Mats Johansson
onsdag 24 mars 2010
Kvalitet är ingen politisk bedömning
Statens ansvar för de kulturpolitiska målen är fortsatt intakta och jag ser det tvärtom som en styrka att kommuner och landsting är med i diskussioner och beslut kring hur vi bäst uppfyller de övergripande målen.
I ”Tid för kultur” (proposition 2009/10:13 kap 5) slås fast att vad som är kvalitet varierar mellan tider, platser, genrer, individer och grupper. Kulturpolitikens uppgift är, precis som Selimovic anser, att tillhandahålla spelplanen utan att styra spelet. Kvalitet ska aldrig utsättas för politiska bedömningar. Läs hela artikeln i SvD här.
Cecilia Magnusson
tisdag 23 mars 2010
Kultur på recept visar vägen
Vi i riksdagens kultur och hälsa-grupp träffade representanter från de båda projekten förra veckan. Det var mycket intressant att lyssna till hur man arbetar med uppdraget. Syftet är att minska sjukskrivningar och jag är övertygad om att det kommer att visa sig att kulturen har en läkande kraft.
För snart ett år sedan hade vi en stor konferens på Dramaten om kulturens betydelse för hälsan. Över 500 människor kom. Där lyfte vi frågan om kultur på recept och nu är det verklighet.
Det är glädjande att vi har en kulturminister och en socialförsäkringsminister som vågar bryta ny mark.
Anne Marie Brodén
söndag 21 mars 2010
V som kulturpolitikens rödgröna spjutspets
”Min fråga till den grönröda grupperingens främsta kulturpolitiska företrädare, utskottets ordförande Siv Holma: Är reservationerna från s och v således representativa för två eller för tre partier? Även om dagens frågor kanske inte är att se som de tyngsta rent kulturpolitiskt är det ändå rimligt att ett parti som i opinionsmätningar kan notera ett stöd på runt 10 procent i utskott eller i kammaren berättar vad partiets hållning och ställning är.
Christer Nylander och jag kan med gott samvete säga oss företräda resten av Alliansen i dessa frågor även om det inte finns några från kulturutskottet som talar för Centern och Kristdemokraterna.
Fru talman! Ska jag tolka detta som att när Siv Holma talar gör hon det som företrädare för den rödgröna grupperingen inom kulturområdet? Eller kan hon åtminstone, kanske med hjälp av några riksdagsledamöter här i kammaren, berätta vad Miljöpartiet tycker i frågor som berörs i dagens betänkande?”
Något svar kom aldrig även om Siv Holma utnyttjade möjligheten att begära replik. Sanningen är ju den att hon inget visste. Trots att de rödgröna säger sig stå varandra nära och att det finns flera överenskommelser som kan ligga till grund för en ny regeringspolitik ifall det blir maktskifte så är skillnaderna många gånger oerhört stora. MP kom ju sedan, när riksdagen avgjorde just detta betänkande, att rösta med Alliansen. Så rätt svar är att Siv Holma inte talade för fler än S och V!
När det är dags att debattera museer så återkommer ju vänsterpartiet med sina attacker på Forum för Levande historia. Siv Holma gjorde det naturligtvis igen. Även här blev hon svar skyldigt då jag konstaterade:
”I ett särskilt yttrande från Siv Holma resoneras kring en avveckling av Forum för levande historia som bildades under de socialdemokratiska regeringsåren med Göran Persson som statsminister. Jag antar därför på goda grunder att skrivningen om skrotning är Vänsterpartiets egen.
Låt mig dessutom påpeka ett rent fel i Vänsterpartiets resonemang. Det resoneras nämligen kring att Forum för levande historia bedriver forskning och av det skälet bör avvecklas. Men det sker ingen forskning där. Däremot axlas ett stort pedagogiskt ansvar att lyfta fram, presentera och levandegöra olika aspekter. Det senaste om Pol Pot och de röda illdåden i Kampuchea baserade sig på en välrenommerad och internationellt erkänd forskare från Australien. Det var inget som hade kokats ihop i källaren hos Forum för levande historia i Gamla stan i Stockholm, lika litet som det man beskrivit om nazismen eller hur Stalin ägnade sig åt folkutrotning genom massvält i Ukraina.
Fru talman! Är det inte så att skon klämmer när det gäller det faktum att även kommunismens brott mot mänskligheten numera ingår i uppdraget att visa och presentera? Det handlar inte om någon forskning som man politiskt behöver fatta några beslut om i Sveriges riksdag. Det är faktum, precis som Förintelsen.”
Siv Holma menade att det är viktigt att ”historisk forskning kan bedrivas utan politiska förtecken eller ideologiska skygglappar”. I grunden anmärkningsvärt! Skulle det nämligen vara politiska förtecken och skygglappar att lyfta fram Gulaglägren, Stalins utrensningar, Stasis förföljelser i Östtyskland och den rumänska kommunistdiktaturens övergrepp?
Hans Wallmark
Enighet om kulturpolitiken
Som panelist tog jag upp kvalitetsbegreppet som styrande för prioriteringar i kulturpolitiken och mötte i huvudsak medhåll. Genusvetaren Vanja Hermele invände att ett sådant synsätt konserverar rådande strukturer, inte minst könsmässiga.
I Dagens Nyheter (16/3) rapporterar Lars Linder att David Karlsson, som betecknar sig som "lattevänster", var "helt överens med sin moderata kollega Mats Johansson om att prioriteringar blir omöjliga om man inte kan tala om kvaliteten, dvs vad som är bättre och sämre". Och i Aftonbladet konstaterades besviket att samtalet inte blev särskilt ideologiskt laddat, trots min närvaro.
Det kan bero på att stora delar av David Karlssons tiopunktsprogram för kulturpolitiken också återfinns i den moderata kulturplattformen "Kulturen 3.0" som jag var redaktör för.
Mats Johansson
lördag 20 mars 2010
Högerpressen hundra år
http://www.svensktidskrift.se/?p=4321
Mats Johansson
fredag 19 mars 2010
Artikel: Yttrandefriheten 250 år senare
http://www.matsjohansson.net/
Mats Johansson
torsdag 18 mars 2010
Skapande skola snart hos alla elever
Bakgrunden var att det i skollagen stadgas att kulturella uttryckssätt skall vara en integrerad del i elevernas kunskapsinhämtning men det utnyttjades i alldeles för liten utsträckning. År 2008 införde alliansregeringen därför ett långsiktigt stimulansbidrag som skolor kan ansöka om för att införliva kultur i undervisningen.
De första åren var det statliga anslaget 55 miljoner kronor vilket motsvarar 180 kronor per elev i skolåren 7-9. Från och med 2010 är anslaget på 120 miljoner kronor och kan sökas för elever i årskurs 4-9. Regeringens ambitioner är att utöka Skapande skola till att omfatta elevernas alla skolår.
400 ansökningar har kommit in till Kulturrådet. Det är en stor spännvidd kulturaktiviteterna som man sökt bidrag för. Dans har i tidigare varit mest populärt.
Vad dessa ansökningar kommer att innebära för konstnärers arbetsmarknad går inte att säga idag. Den utvärdering som gjorts av tidigare ansökningsomgångar visar att 600 konstnärer fått engagemang i samband med Skapande skola.
Idag har 97% av Sveriges alla kommuner ansökt om Skapande skolabidrag. Det är en anmärkningsvärt hög siffra och mycket glädjande - inte minst för alla elever som kan få tillgång till kultur!
Cecilia Magnusson
onsdag 17 mars 2010
Kultur och hälsa i Washington
Ett exempel på en av dessa aktiviteter är bl a att vi, den 11 maj, kommer att genomföra en dag med forskare, kulturföreträdare och politiker som kommer att samtala om kulturens betydelse
för hälsan. Vi kommer att lyfta fram alla de kunskaper som finns inom området. Jag är oerhört glad att vi lyckats med detta.
Ansvariga är Göteborgs universitet, Kulturrådet och riksdagens kultur- och hälsagrupp som jag är ordförande i. Även Riksteatern kommer att medverka.
Anne Marie Brodén
Program
Date: May 11, 2010
Amazing discoveries regarding aging, rehabilitation and wellbeing have been
made the last few years within the rapidly emerging research field of culture and health.
The symposium presents state-of-the-art science and research strategies for "Culture and Health" in the U.S. and Sweden based on research at the University of Gothenburg. Partners: Centre for Culture and Health at the University of Gothenburg in collaboration with the Swedish Parliamentary Committee on Culture and Health and Swedish Arts Council.
Almgren prisas av Akademien
Birgitta Almgren kom för några månader sedan ut med den uppmärksammade boken ”Inte bara Stasi….”, med underrubriken relationer Sverige-DDR 1949-1990. För att vara en ganska tung faktabok har det glädjande hänt att Carlssons förlag fått trycka en andra upplaga.
Nu meddelas att Svenska Akademien tilldelat Birgitta Almgren ett extra pris på 100 000 kronor. Välförtjänt kan man som utomstående betraktare tycka både för hennes senaste bok (som jag själv skrivit en längre anmälan om i Svensk Tidskrift) och hennes envetna kamp som forskare. Nu förbereds nämligen för andra gången ett överklagande till regeringsrätten för att få tillgång till de uppgifter hon söker.
Svenska Akademiens ständige sekreterare, historikern och författaren Peter Englund, har i en personlig bloggkommentar tydligt gett tillkänna sin uppfattning om Säpoarkivens hemligheter. Han skriver: ”Dock vill jag personligen tillägga att jag tycker att det är högst märkligt att en sådan välrenommerad forskare som Almgren inte tillåts fullborda sin viktiga och gedigna kartläggning genom att få tillgång till SÄPO-arkivets uppgifter om det 50-tal svenskar vilka arbetade åt östtyska Stasi. Detta är en begäran som skulle varit fullkomligt okontroversiell i de flesta andra länder, men inte här: den svenska statens hemlighetsmakeri kring delar av det Kalla krigets historia går sorgligt nog vidare; och detta oavsett färgen på ministären."
Jag har i en annan bloggkommentar (http://hanswallmark.blogspot.com/) spekulerat i möjligheten att ett uttalande av justitieminister Beatrice Ask i förra veckan kan vara en öppning. Ifall forskare direkt vänder sig till regeringen med en begäran om att få tillgång kan sekretessen kanske komma att hävas för dem.
Birgitta Almgren är värd sitt pris från Svenska Akademien. Som forskare är hon också värd att få tillgång till de Stasiuppgifter som finns hos Säpo! Och alla vi andra är värda att få reda på sanningen!
Södertörns högskola skriver här om Birgitta Almgrens pris:
http://webappo.web.sh.se/
Hans Wallmark
Kulturutskottet besöker V Götaland

Borås hade tidigare kanske inte rykte som en av Sveriges roligaste städer, men tack vare en stark kultursatsning bland annat på alla skulpturer har man lyckats lyfta både andras bild och självbilden. Inte minst den omdiskuterade Pinocchio-statyn har betytt mycket och varit en viktig symbol för förändringen.

Efter Borås gick resan mot Vara kommun och ett besök på deras Konserthus. Grunden för konserthusbygget var egentligen att gymnasieskolan behövde en nya aula, men genom en medveten satsning på att kombinera detta med byggandet av ett nytt konserthus har man lyckats slå två flugor i en smäll.
Konserthuset har satt lilla Vara på kartan, inte bara i Västra Götalandsregionen utan även långt utanför. Genom att vända utmaningar och problem till möjligheter och lösningar har man etablerat sig som en kommun där det verkligen händer saker. Nästa projekt är förverkligandet av Vara Horse Arena.
Vårt besök avslutades i Hammarkullen. Här fick vi en fin inblick i allt som händer i ett område som annars kanske är mer känt för olika problem. Men med satsningar på bland annat Hammarkullekarnevalen och spännande samarbeten med Göteborgssymfonikerna har man visat hur kulturen kan bidra till både gemenskap och framtidstro!
måndag 15 mars 2010
Pagrotsky får inte som han vill
Lyssna här:
http://www.sr.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2795&grupp=9346
Detta har tydligen gått f d premiärministern djupt till sinnes. I dagens Aftonbladet klagar han över att stygga moderater stoppar honom från debatt, eftersom jag avböjt att medverka i P1 Morgon.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6777524.ab
Till detta har jag svarat Aftonbladet följande:
"Vilket larv! Jag har inget mot att möta Pagrotsky och gör det på Public service-dagen nästa vecka. När jag fick frågan från P1 hänvisade jag till mina uttalanden i lördagens Medierna, de får räcka. Tar ni diktamen från sossarnas presstjänst, utan att kolla?"
Mats Johansson
söndag 14 mars 2010
Svensk Tidskrift: Historisk kvinnokamp (m)
Den som till äventyrs trodde att det bara var vänsterkvinnor som var politiskt aktiva under 1900-talets början bör läsa "Moderata kvinnor i stad och kommun efter 1909", skriver Johan Westrin.
http://www.svensktidskrift.se/?p=4181
Mats Johansson
lördag 13 mars 2010
Seminarium: Ägarfamiljerna viktiga i medierna (JMG)
Inte oväntat finner forskarna att detta ägande har haft stor betydelse, men att strukturomvandlingen till större ägargrupper har förtunnat deras ställning. Det gäller inte Bonnier och Hjörne, inte Ander och Hamrin och några till, men andra, om vilka boken berättar.
Mer läsning här:
http://www.nordicom.gu.se/common/publ_pdf/275_djerf-pierre.pdf
Mats Johansson
torsdag 11 mars 2010
Fira Victoria - behåll barnasinnet!
Barnteater är roligt inte bara för barn utan också roligt för vuxna. Jag njöt hela de 45 minuter föreställningen varade. Jag kanske inte visade min uppskattning lika tydligt som alla barnen gjorde.
Barn avslöjar kvaliteten direkt. Dålig kvalitet och barnen börjar göra annat än att se föreställningen. Bråka med kompisen, börja fråga om det inte är dags att gå eller helt sonika börja gå därifrån.
Alliansregeringen har börjat ett arbete med att uppvärdera kultur för barn. Det är en mycket bra satsning och det finns mycket viktigt arbete kvar att göra.
Bra barnteater är också tankeväckande, denna uppsättning var det verkligen. Att sluta uppvakta på namnsdagar är en varning till att barnasinnet börjar ta slut. Det är enkelt att kurera. Det är bara att fira alla som har namnsdag!
I morgon fredag den 12 mars har Victoria namnsdag. Ta chansen och fira alla Victorior och underhåll ditt och andras barnasinne!
Cecilia Magnusson
tisdag 9 mars 2010
Sextrakasserier på teatern
Ska scenkonsten på allvar komma till rätta med problemen måste man komma längre än till resonemang kring skapandets villkor.
Hittills har vi mest sett valhänta försök till skydd av det ömtåliga manliga geniet som inte tros kunna prestera under de professionella villkor som är självklara i det övriga arbetslivet. Jag tror scenkonsten kan bättre än så!
En tredjedel av kulturen finansieras med skattemedel och de verksamheterna måste acceptera kraven som ställs på moderna och jämställda arbetsplatser, annars får de söka finansiering på annat håll. Vi som är verksamma inom kulturpolitiken måste bli bättre på att följa upp att de krav vi ställer också införlivas i verksamheterna. Läs mitt inlägg i debatten i SvD.
Cecilia Magnusson
lördag 6 mars 2010
Svensk Tidskrift: Liberalismen enligt Nycander
Anders Edwardsson har läst "Liberalismens idéhistoria" av Svante Nycander och konstaterar att skillnaden mellan liberalism och konservatism ursprungligen var ganska liten.
http://www.svensktidskrift.se/?p=4045
Cecilia Brinck om Island, Henrik von Sydow om Ryssland, Fredrik Segerfeldt om Afrika.
- Och i Veckan som gick har klimatforskningen drabbats av nya problem.
http://www.svensktidskrift.se/?p=3981
Mats Johansson
fredag 5 mars 2010
Vem ska styra Sveriges Radio?
I ett inslag i Ekot driver jag linjen att posterna inte längre ska fördelas på det gamla sättet, partipolitiskt, utan att ägaren ska försöka hitta kandidater med bredare förankring i kultur, näringsliv, förvaltning. Nyss aktiva partipolitiker bör inte användas i mediebolagens ledningar.
Det ligger i fas med riksdagens beslut i höstas att flytta utnämningsmakten från regeringen till ägarstiftelsen, men Jan-Erik Wikström (fp) i ägarstiftelsen har gjort upp med Åke Gustafsson (s) om att stödja omval av Lars Engqvist (s) som ordförande i SVT om Lars Leijonborg (fp) utses till ordförande i SR.
Nog vore det olyckligt för SR om en sådan kontroversiell utnämning drevs igenom efter omröstning med vänstermajoritet och reservationer från flera alliansledamöter?
Radioinslag här:
http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=2234443&BroadcastDate=&IsBlock=
Mats Johansson
torsdag 4 mars 2010
Idrottslyftet gör skillnad
Nu har satsningen Idrottslyftet - mer och fler nått halvtid och Riksidrottsförbundet har kommit med en rapport som är spännande att läsa. Den heter "Utvecklingen fortsätter" och ger en bild av att satsningen är ett effektivt sätt att uppmuntra idrottsföreningar runt om i landet att engagera fler barn och unga.
På föreningsnivå har drygt 9 400 föreningar genomfört 14 000 satsningar med över 682 000 deltagare under satsningens andra år. 61 000 ledare har varit engagerade i arbetet.
Satsningen är väl investerade medel och även om många saker kan förbättras kan man konstatera att det är många barn som aldrig annars skulle kommit i kontakt med en idrott nu har fått en roligare och sundare fritid. Det är stort!
Jag hoppas nu att Riksidrottsförbundet intensifierar satsningarna på att få barnmen att fortsätta idrotta högre upp i åldrarna. Fortfarande är det alldeles för få som idrottar efter 13 års ålder.
Alliansen håller vad den lovar, hoppas Riksidrotssförbundet gör detsamma.
Cecilia Magnusson
tisdag 2 mars 2010
Ett OS utan dopningsavslöjande?
Jag var borta några dagar i förra veckan och försökte följa spelen över fransk och schweizisk TV. Det är lärorikt och samtidigt fascinerande att konstatera hur olika grenarna värderas i olika länder. Curling är stort i Schweiz och i Sverige, men intresset i Frankrike är nästan obefintligt. Längdskidor bevakades i de båda länderna mest genom repriser, medan i Sverige var livesändningar en självklarhet. Idrotten förbrödrar, javisst, men fortfarande är det den sanna patriotismen som hyllas.
Vad som varit minst lika glädjande som alla härliga idrottsprestationer är att hittills har inga dopningsfall avslöjats – även om det säkert finns prov som ännu inte har analyserats.
Om det beror på att fuskarna har blivit skickligare eller om kontrollerna har blivit bättre är svårt att säga. Regeringen har tillsatt en utredning som skall föreslå hur antidopningsarbetet skall bli ännu effektivare och om det skall organiseras helt fristående från idrottsrörelsen som i nästan hela övriga världen. Viktigt är att vi aldrig ger upp kampen mot idrottens dopningsfuskare, men samtidigt inte negligerar förekomsten av otillåtna medel i våra gym- och träningshallar.
Men för oss idrottsintresserade är abstinensen snart över. Idag tisdag den 2 mars är det precis 100 dagar kvar tills fotbolls-VM sparkar i gång i Sydafrika. Och trots att vi inte gick vidare till slutspelet har vi faktiskt en svensk med. Förre förbundskaptenen Lars Lagerbäck blev nyligen utnämnd till förbundskapten i Nigerias landslag. Kanske innebär det att Nigerias sak blir vår i Sydafrika?
Göran Montan
Idrottspolitisk talesman