Professor Birgitta Almgren har som forskare och författare försökt visa på DDR-diktaturens mekanismer. Hennes inriktning är tyska språket och inte historia men just genom det annorlunda perspektivet inom ramen för seriöst akademiskt arbete lyckas hon se sammanhang och samband där andra kanske mest noterar ett myller av uppgifter.
I Berlin har hon redan getts möjlighet att på plats granska en del av den östtyska säkerhetstjänsten Stasis hemligheter. Hon vill nu följa upp vad som finns i svenska arkiv som kan ge ytterligare ledtråder men också göra det möjligt att förstå.
Säpo har hittills vägrat att släppa något av vad den svenska polisen har till professor Almgren. Hon har överklagat och fått avslag. Nu utnyttjas istället möjligheten att gå direkt till regeringen och begära undantag från sekretess. Det är inte precis en samhällsomstörtande anarkist som i en välformulerad skrivelse vänder sig till den politiska makten utan istället en respekterad forskare. Hennes bok om Stasi och DDR som utkom förra året har rikligt uppmärksammats och dessutom har hon personligen tilldelats ett pris av Svenska Akademien.
Enbart den som på oklara grunder vill hålla hemligt och lägga locket på avslår blankt Almgrens begäran. Det är svårt att tro att Alliansregeringen gör detta.
Tillsammans med riksdagskollegerna Carl B Hamilton, Mats Johansson och Rolf K Nilsson har jag i Kvällsposten i dag en debattartikel om varför Stasiarkiven bör öppnas. Vi citerar bland annat Birgitta Almgren och hennes skrivelse: ”Härmed ansöker jag med stöd av 10 kap. 6 § offentlighets- och sekretesslagen att Regeringen ska besluta om undantag från den sekretess som Säpo åberopat till stöd för sitt beslut. I den mån någon enskild uppgift i materialet oundvikligen enligt lag måste skyddas av sekretess, så önskar jag ta del av samtliga övriga uppgifter i materialet. I förarbetena till bestämmelsen om Regeringens möjlighet att besluta om undantag från sekretess diskuterades särskilt utlämnande enligt den allmänna dispensregeln för angelägna forskningsändamål.”
Vår slutsats lyder: ” Önskemålen om att Stasiarkiven skall öppnas i Sverige har ju sin grund i vår rätt till historien, även den i närtid. Förr eller senare kommer uppgifter att offentliggöras men ifall det kan ske redan nu med tjugo till trettio års distans till det inträffade har skyldiga möjligheter att både förklara sitt agerande som att söka försoning med sina offer. I stora delar av Europa, inte minst i öst, har arkiv öppnats och granskning tillåtits, rent av uppmuntrats. Europarådet har också rekommenderat medlemsstaterna, däribland Sverige, att inte hemligstämpla. I ljuset av detta känns det märkligt att Säpo tillåts fortsätta ruva på sina Stasiakter angående det så kallade Rosenholz-kartoteket.
Birgitta Almgren har hos regeringen ansökt om undantag från sekretess. Vi tycker att det är en rimlig begäran och hoppas att den får bifall. För sanningens och öppenhets skull!”
Hela debattartikeln i Kvällsposten finns här: http://kvp.expressen.se/ledare/1.1958484/debatt-oppna-stasiarkiven
På min egen blogg har jag ytterligare utvecklat något argument: http://hanswallmark.blogspot.com
Hans Wallmark
tisdag 20 april 2010
Almgrens skrivelse - och vårt stöd!
Etiketter:
Birgitta Almgren,
Carl B Hamilton,
DDR,
Hans Wallmark,
mats johansson,
Rolf K Nilsson,
Rosenholz-kartoteket,
Stasi,
Säpo
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar