fredag 28 maj 2010

Svensk Tidskrift: Rödgröna antiamerikaner

I veckans nummer av Svensk Tidskrift:

Hur ska Mona Sahlin i händelse av valseger trovärdigt kunna förena traditionell socialdemokratisk pragmatism i utrikes frågor med allehanda vänsterdogmer, inklusive svenskt utträde ur EU, undrar Mats Johansson, apropå det rödgröna kravet "USA, ut ur Europa".
http://www.svensktidskrift.se/?p=5273

Bland övriga artiklar:

Carl Rudbeck om Roman Polanskis film "The Ghost Writer"
http://www.svensktidskrift.se/?p=5218

Alrik Williams om Vladislav Savics bok "Putin och rysskräcken" http://www.svensktidskrift.se/?p=5196

Fredrik Segerfeldt om Ulf Lundells senaste bok
http://www.svensktidskrift.se/?p=5206

torsdag 27 maj 2010

Umeå praktiserar aspektpolitik!

Kulturutskottet hade idag den blivande Kulturhuvudstaden 2014, Umeå, på besök. Det var mycket spännande att höra dem berätta vad som hänt sedan de blev utsedda till kulturhuvudstad år 2014.

Utskottet var i Umeå 2007 och har följt stadens väg sedan dess. Deras ledord i arbetet är den nordliga dimensionen, medskapande samt nyfikenhet och passion.

Föredragningen var en omtumlande resa i nytänkande. I denna stad är kulturen upplyft till en KS-fråga och det är viktigt för områdets prioritering Utskottet var ju i Västsverige och besökte Vara och Borås där man också lyft upp kulturen på kommunledningsnivå.

Från ledningens sida uppmuntrar man alla delar av samhället, föreningslivet, näringslivet förvaltningar, universitetet, institutioner och enskilda att "medskapa". Kulturen används där som mötesplats för olika samhällsfunktioner bland annat.

Det går inte att återge alla exempel som man redan praktiserat utan nöjer mig med två. Man har låtit ungdomar blogga om hur det är att vara ung. Dessa texter har man sedan satt ihop till en musikal. Musikalen har sedan framförts i form av körsång i pauserna på en hockeymatch mellan Björklöven och Modo!

Det andra exemplet är hur man uppmuntrar olika kulturmöten. Hardcoremusiker kom till Norrlandsoperan för de hade ingenstans att spela. Operachefen upplät plats för dem på ett villkor, att de spelade med symfonikerna!

Är du nyfiken på uppslag hur man kan låta kulturen komma till användning på nya sätt så kan jag rekommendera Umeås arbetssätt. Deras målsättning är inte år 2014 utan år 2050.

Cecilia Magnussson

onsdag 26 maj 2010

Cecilia Magnusson om "Skapande skola"

Se kommitténs ordförande Cecilia Magnusson prata om den framgångsrika reformen "Skapande skola".
http://www.youtube.com/watch?v=bQodFkjUIQY

måndag 24 maj 2010

Kulturministern om idrott för barn och unga





Mer kultur och idrott för barn och unga





...Efter snart fyra år som kultur- och idrottsminister börjar det bli dags att summera vad vi åstadkommit. Nämna allt går inte. Jag vill lyfta fram två områden: att stödja barns och ungas rätt till kultur och att ge fler barn möjlighet att idrotta. Läs mer på:


http://www.regeringen.se/sb/d/12545/a/146474

Debattartikel
Hudiksvalls Tidning 20 maj 2010
Lena Adelsohn Liljeroth, Kulturminister

Kulturministern om konstnärslöner...

Debattartikel
Västerbottens-Kuriren 17 maj 2010
Lena Adelsohn Liljeroth, Kulturminister

Stipendier för konstnärer rättvisare än livstidslön

I mitten av maj fattar Sveriges Riksdag beslut om förslaget att avveckla inkomstgarantin för konstnärer. Detta har blivit en symbolfråga och KRO har skrivit ett protestbrev till alla riksdagsledamöter och bett dem rösta emot förslaget. Kritikerna har gått så långt som att mena att vi i och med detta har en nedvärderande syn på konstnärskapet.

Så tramsigt!

Syftet med reformen är att stärka konsten, den konstnärliga förnyelsen och kulturskapares ställning. Vi har därför lagt ett förslag som ger fler konstnärer än tidigare möjlighet att utveckla sitt konstnärsskap.

För låt oss konstatera några enkla fakta. I dag har totalt 157 personer en garanti på villkorslös inkomst från staten livet ut (cirka 214 000 kronor om året). Regeringens förslag är att ersätta detta med fler långtidsstipendier på fem till tio år. Därmed når vi betydligt fler professionellt verksamma konstnärer än vad som sker idag. Dessutom är stipendieformen pensionsgrundande.
Alltså, samma summa pengar (nära 20 miljoner kronor) ska betalas ut och till samma ändamål. Dessutom genomförs förändringen gradvis - ingen person blir av med sin garanti. Vilket innebär att de 157 konstnärer som idag har inkomstgaranti aldrig kommer beröras.

I andra politiska sammanhang skulle en sådan här reform betraktas som mycket mild, ja kanske försiktig. Men inte i kulturlivet, där det direkt hojtas om att detta skulle vara ett angrepp på kulturen.

Så märkligt!

Jag älskar kultur och att få arbeta med kulturpolitiken är ett nöje, ibland arbetsamt och utmanande, men alltid stimulerande. Just denna debatt om konstnärslönen har dock påmint mig om hur inskränkt alltför många inom kulturlivet tänker. Men jag tar gärna den här debatten. För dagens konstruktion motverkar konstnärligt skapande och egen försörjning, eftersom varje arbetsinkomst automatiskt innebär lägre bidrag från staten.

Inom alla andra samhällssektorer gäller arbetslinjen, varför ska kulturlivet vara ett undantag? Detta är bara ett exempel på hur jag som kulturminister har velat ompröva och omprioritera. Vi ersätter nu en ordning som funnits sedan 1976 och som sedan länge spelat ut sin roll. Jag anser att det gamla systemet är slumpmässigt och saknar flexibilitet.

Det är hög tid för en förändring till ett modernare stipendiesystem, som dessutom ger fler möjligheter att utveckla sitt skapande.

söndag 23 maj 2010

Birgit Nilsson Museum

Det var en fin söndag då den formella invigningen av Birgit Nilsson Museum förrättades av Carl Johan Bernadotte. Mängder med människor var i rörelse. Runt gården i Svenstad utanför Båstad på Bjärehalvön hade de frivilliga som hjälpte till med parkeringarna räknat till runt 150 bilar. Alla stolar var upptagna långt före den utsatta tiden klockan 14. Och det strömmade till folk hela tiden. Somliga valde att vända efter att ha stått en stund i en kö som knappt rörde sig framåt.

Birgit Nilsson var en av 1900-talets stora artister och en operaprimadonna. Men hon glömde aldrig sina skånska rötter. Hemmet var en naturlig plats att återkomma till. Boarp fanns i närheten och i Västra Karups kyrka ordnades under ett antal år konserter. Självfallet är det därför många i trakten som nu vill se det nya museet förverkligat. Sedan hon avled för något år sedan har graven också blivit en plats många besöker. För hennes röst och tolkningar har fortfarande mängder med beundrare och nya kommer till tack vare inspelningar.

En stiftelse har bildats för att ta hand om hemmet. Reparationer och tillsnyggningar har gjorts på fastigheten. Boningshuset visas upp. Av stallet har blivit ett fint café. En annan byggnad är tänkt att inrymma själva samlingarna. Nu det första året koncentreras på uppväxten och barndomen. Nästa år är det tänkt att det hela skall utökas med sådant som påminner om och visar upp hennes imponerande karriär.

Alla som kan berätta om personliga möten med Birgit Nilsson lyfter fram den varma personen. Men också en kvinna med mycket bestämda åsikter. Någon nämner att hon gärna ägnade sig åt att göra sillinläggningar och lax sent på nätterna medan andra påminner om vad som med en vacker omskrivning skulle kunna kallas hennes ekonomiska sinnelag. Det är en människa som berört och vars minne flera gärna vill vårda.

Museet i Svenstad känns som en självklar plats. Här finns början likaväl som slutet i form av kyrkogården i Västra Karup. Och här finns den genuina skånska miljö som fortfarande charmar.

Söndagens formella invigning föregicks av en fin lördagseftermiddag för speciellt inbjudna. Det var trevligt att få närvara. Carl Johan Bernadotte var munter som vanligt och ansvariga bakom museet med VD Gitte Lindström-Hamark i spetsen var märkbart stolta. Ett fint program hade ordnats. Elisabeth Meyer Topsoe agerade presentatör och sjöng själv både Ture Rangström som Sibelius. Gitta-Maria Sjöberg sjöng vackert ur Puccinis Tosca. Ängelholms egen Susanne Resmark gav prov på fantastisk röst och charm med Wagner såväl som Strauss. Alla skrattade gott åt Gitta-Maria Sjöbergs och Susanne Resmarks fina humoristiska tolkning av Rossinis Duett för två katter. Pianisten Lars Roos avslutade med ett stycke komponerat av Birgit Nilsson själv som var behagfullt och lättsamt; Till en Roos.

Nog finns det naturligtvis många som hoppas att även musik- och föreläsningsverksamhet kan kopplas till Birgit Nilsson Museum. Ett komplement till den fina årliga Kammarmusikfestivalen på Bjäre.

Lördagen kändes också nästan som en filminspelning av någon engelsk deckare. Strålande sol och många uppklädda personer som sedan trängdes på stolarna. Medan sång och musik pågick förändrades vädret och kall dimma rullade in över landskapet likt rök. Det nästan kändes som att plötsligt någon skulle ge upp ett illtjut i omgivningar som mycket väl kan mäta sig med Morden i Midsomer eller Inspector Morses England.

Med museet på plats finns ett fint givet utflyktsmål här hemma!

Hans Wallmark

lördag 22 maj 2010

Köp statsministerboxen! (Svensk Tidskrift)

I veckans nummer av Svensk Tidskrift:

- Staffan Burenstam Linder är åter aktuell. Hans epokgörande bok från 1983, ”Den hjärtlösa välfärdsstaten”, är välformulerad och framsynt, skriver Stefan Fölster inför återutgivningen.
http://www.svensktidskrift.se/?p=4842

- Problem att förena demokrati och fattigdom behandlas av Michael Wahman som läst Paul Colliers Wars, Guns, and Votes: Democracy in Dangerous Places.
http://www.svensktidskrift.se/?p=5135

- Bonniers utgivning av en box med 22 böcker om Sveriges statsministrar är väl värd att köpa enligt Mats Johansson, som deltog i presentationen i riksdagen i onsdags.
http://www.svensktidskrift.se/?p=5160

Mats Johansson

fredag 21 maj 2010

Från inkomstgaranti till långtidsstipendier

Idag debatterar vi inkomstgarantin för konstnärer i riksdagen. Regeringen har föreslagit att inkomstgarantin successivt ska avskaffas och ersättas med pensionsgrundande långtidsstipendier på 5-10 år. Syftet är att fler konstnärer än tidigare ska få möjlighet att utveckla sitt konstnärskap.

Idag är det 157 konstnärer och författare som har inkomstgaranti. Det innebär att de är garanterade en viss månadsinkomst livet ut. Några krav på konstnärlig aktivitet finns inte. Garantin har tidigare setts som ett hedersbevis, men tanken har ändå främst varit att den ska skapa ekonomisk trygghet i det konstnärliga arbetet.

Med det nya förslaget får fler möjlighet att under ett antal år få ägna sig åt fritt konstnärligt skapande. Omvandlingen sker successivt och drabbar inte de som redan har inkomstgaranti.

Mer om våra argument kan du läsa på min blogg.


Olof Lavesson

onsdag 19 maj 2010

Ingen kulturfientlig nyliberalism!

Det är en myt att Moderaterna för en kulturfientlig politik. Se kommitténs ordförande Cecilia Magnusson berätta om den riktiga moderata kulturpolitiken.



http://www.youtube.com/moderaterna#p/a/u/0/xhA-jjCNNOQ

lördag 15 maj 2010

Svensk Tidskrift: Läs Gunnar Ekberg och Dick Kling!

I veckans läsning finns recensioner av två nya böcker:

- Förre IB-agenten Gunnar Ekbergs berättelse om tio år hos den politiska underrättelsetjänsten ger en inblick i hur övervakningen av extremvänstern gick till de svarta åren kring 1968. Mats Johansson har läst "De ska ju ändå dö".
http://www.svensktidskrift.se/?p=4974

- Är vi idag med vårt utbyggda välfärdssystem tryggare än tidigare generationer? Nej, menar Dick Kling i den nya debattboken "Tryggare kan alla vara". Axel Lindhe vill gärna se fler liknande analyser inför valrörelsen.
http://www.svensktidskrift.se/?p=5047

Mats Johansson

söndag 9 maj 2010

Kulturens stafettpinne

Det har varit Bibu i Lund - scenkonstbiennal för barn och unga. Fyra dagar som i lördags avrundades med ett panelsamtal kring kulturpolitik. Rubriken löd efter utredningen/före valet.

Med kulturutredningen och den därefter framlagda propositionen ”Tid för kultur” har Alliansen tagit flera betydelsefulla steg. Dels handlar det om den första genomgripande genomlysningen på runt 30 år av kultursektorn och dels har alla aktiviteter resulterat i en bred offentlig debatt. Självfallet kan mer önskas. Men samtidigt gäller det att vara konkret.

Det är nämligen så lätt hänt att alla kulturintresserade gärna beskriver just det här området som drabbat och utsatt. Allt för ofta handlar det om att väcka sympati istället för respekt. Kultur kan dock klara sig på egna meriter och behöver inte bara beskrivas som beroende av bidrag och stöd.

Vid debatten i Lund förklarade jag att det finns två viktiga utgångspunkter. Den första är att undvika känslan av antingen eller inom kulturens område. Jag tror på både och! Det går att kombinera kassa med kvalitet. Bredd med djup. Bevarandet med det nydanande. Lätt med svårt. För det andra gäller det att bekämpa fördomar: Uppfattningen att kultur endast finns tack vare stöttande offentlig hjälp.

Självfallet var perspektivet vid Bibu just barn och ungas möjligheter till kultur. Utöver att Alliansen företräder en helt annan och kunskapsrespekterande utbildningspolitik än de rödgröna påminde jag om Skapande skola. I första omgången handlade det om 55 miljoner för landets högstadier att söka. Nu har projektet byggts ut med ytterligare några årskurser och nivån ligger på 112 miljoner kronor om året.

Alla söker inte. Trist. Men skolor i 97 procent av landets kommuner har gjort det. Det finns önskemål om mer pengar och även en rädsla för att man på en del ställen avstår från andra kulturaktiviteter som teater- eller bioföreställningar då man nu istället har Skapande skola att tillgå. Därför är det viktigt att påminna om att detta skall vara ett komplement och ett mervärde - inte en dålig ursäkt för att göra mindre! Det är en ny reform och den måste naturligtvis utvärderas och analyseras. Intressant och pikant nog är att den rödgröna sidan kan komma med invändningar och ifrågasättande men levererar inga egna skarpa förslag.

Som politiker med intresse för kultur var det fantastiskt att få träffa alla de som lokalt brinner för kultur till barn och ungdomar. De försöker överlämna fantasins stafettpinne till så många som möjligt.

Hans Wallmark

Svensk Tidskrift: Avskaffa presstödet

Ny kulturläsning i veckans Svensk Tidskrift:

Veckans film. Apropå det grekiska dramat visas Martin Borgs "Överdos" på söndag kväll, kl 20 i TV4 Fakta. Se den!
http://www.svensktidskrift.se/?p=4936

Röda ikoner. Vad har Frida Kahlo, Fidel Castro och Diego Maradona gemensamt? Det vet Anna Rennéus Guthrie som läst Inger Enkvists bok "Latinamerikanska ikoner".
http://www.svensktidskrift.se/?p=4861

Avskaffa presstödet. Att nationalsocialister skulle kunna få presstöd har väckt upprördhet. Det är begripligt, men få drar den rimliga slutsatsen av detta, menar Hans Wallmark, riksdagsledamot (m).
http://www.svensktidskrift.se/?p=4848

Mats Johansson

fredag 7 maj 2010

Artikel: Det man äger vårdar man (SvD)

På Pressfrihetens dag den 3 maj publicerade Svenska Dagbladet påpassligt min understreckare om ägarfamiljernas betydelse för utvecklingen av svensk dagspress sedan 1800-talet, baserad på en forskarrapport, "Ledarskap i framgångsrika tidningsföretag" , från JMG/Göteborgs universitet:

http://www.svd.se/kulturnoje/understrecket/gedigen-bild-av-presshistoriska-patriarker_4654875.svd

Mats Johansson

torsdag 6 maj 2010

Stora ord men lite verkstad från de rödgröna!

Äntligen kom då oppositionens svar på regeringens vårbudget, i måndags den tredje maj. Den matta av utgiftsökningar som de olika partierna hade presenterat veckorna innan fick nu en helhet. Det enda positiva med det är att nu vet väljarna hur alternativet till alliansens ser ut.

Mona Sahlin har gjort olika uttalanden om att kulturpolitiken ska bli en valfråga. Bland annat på (S) kongressen 2009 då hon sa "att göra kulturen till en stor och viktig valfråga." Mina förväntningar var därför stora på hur avstampet på det kulturpolitiska området skulle se ut i vårbudgeten. Det blev knappt en tumme.

Besöksnäringen i Sverige omsätter 3- 400 miljarder kronor årligen. Hela kultur och upplevelseindustrin är exempel på tillväxtområden för jobb och sysselsättning. Alliansregeringen har under hela innevarande mandatperiod talat om kulturens potential i detta sammanhang, att kulturarbetare skall bli mer av egna företagare och mindre av bidragstagare etc.

De rödgrönas svar på regeringens nya moderna kulturpolitik är ett antal gamla arbetsmarknadspolitiska åtgärder, accessjobb och lönebidragsanställningar inom den kultur- och ideella sektorn samt ett bidrag på 50 miljoner kronor för att marknadsföra Sverige utomlands.

Hela den nya och moderna kulturpolik som regeringen har fört under innevarande mandatperiod handlar om mer av samarbete (portföljmodellen), mer av företagande (kreativa näringar) och att göra kulturen till en del av välfärden ( aspektpolitik).

Oppositionen ser uppenbarligen fortsatt kulturpolitiken som en arbetsmarknadspolitisk regulator. Kulturjobb är lika med bidragsjobb, och vänsteroppositionen vägrar kategoriskt att se kulturjobb som riktiga fasta jobb som bidrar till tillväxt, jobb och en bättre välfärd.

Förslagen på det kulturpolitiska området är en nedvärdering av en sektor vars potential behövs och kan spela en mycket viktig roll inom alla samhällssektorer i framtiden. Här står jobb mot bidrag, skillnaden mellan alliansen och vänsteroppositionen är tydlig.

Cecilia Magnusson

onsdag 5 maj 2010

Smarta lösningar skapar möjligheter för nya idrottsutövare

Grattis till Huddinge Fotbollsförening som lyckats med konststycket att få våra nya, svenska tjejer att spela fotboll. Om det är fotboll eller någon annan idrott är inte viktigt. Det viktiga är att med stort engagemang, ihärdighet och kunskap, är allting möjligt. Att få fler unga människor in i sin förening behöver inte alltid handla om att toppa ett lag utan mer om att välkomna fler in i gemenskapen. En gemenskap som betyder mer än bara att kroppen får röra på sig. De flesta av dessa tjejer kommer förmodligen inte vara i närheten av varken seriespel på toppnivå eller landslagsspel men det är tjejer som är med i en gemenskap där både kropp och själ får en härlig injektion. En positiv injektion som kan vara avgörande för en bra väg in i vuxenlivet. Hoppas att fler föreningar tar del av det goda exemplet. Bara tanken på att vara den föreningen, den ledaren, den klubbkompisen som varit viktig för en ung människas livsöde borde vara argument nog för att ta efter!

Helena Bouveng

söndag 2 maj 2010

Ny kritik mot presstödet (Svensk Tidskrift)

I veckans nummer av Svensk Tidskrift:

- Mats Johansson om Conservatives problem att vinna valet i Storbritannien på torsdag:
http://www.svensktidskrift.se/?p=4805

- Johnny Munkhammar har läst Karl Roves memoarer "Courage and Consequence".
http://www.svensktidskrift.se/?p=4791

- Så har en socialistisk tidning fått presstöd.
http://www.svensktidskrift.se/?p=4798